АКЦИИ

ОЛИМП – Р.Грција * 01-03.09.2023 год.

01 и 02 Септември екипа од 34 члена од Зпск Кожуф Гевгелија организираа и реализираа дводневна акција – искачување на два врва Скала и Митикас на планината Олимп, во соседна Грција. На 01 Септември од месноста Приониа (1100мнв) сите членови се упатија кон домот Spilios Agapitos Refuge A , кој …

Повеќе »

Врв Калогерос – Прв обид, но не и последен

Фридрих Ниче: „ На планините на висината никогаш не се искачувате залудно. Или ќе достигнете повисока точка денес или ќе ги тренирате вашите моќи за да можете да се искачите повисоко утре. “Сабота и Недела 24 – 25.06.2023 год. 17 члена екипа планинари од Зпск Кожуф Гевгелија ја реализираа дводневната …

Повеќе »

Прв Хуманитарен ИНКЛУЗИВЕН Планинарски Настан „ Ајде сите заедно во природа“

Велат дека оној кој еднаш ќе ја запознае убавината на планината, тешко може да се откаже од неа. Тој ќе и се навраќа повторно и повторно, запознавајќи ја одново и одново. И секогаш ќе мисли дека нешто пропуштил, а планината ќе изгледа поразлична и поубава. Тргнувајќи од таа мисла, на …

Повеќе »

5-ти Меморијален Марш “Георге Петков” *

Недела, 21.05.2023 година, живописниот Кожуф иако дожделив и ветровит , ни овозможи да го реализираме 5-от Меморијален марш во чест на ,, Др. Ѓорги Петков”. Учествуваа повеќе планинарски друштва, кои не се уплашија од лошите временски услови, успешно се искачија на врвот Мала Рупа на 2004 мнв и поминати 17 …

Повеќе »

Планинарска акција РОДИТЕЛИ И ДЕЦА на Кожуф планина

Престојот во природа научно е потврдено дека луѓето ги прави посреќни. Кога сте во природа има најмалку три нешта што истовремено ја зголемуваат вашата среќа во тој момент, прво вежбаме што е докажан засилувач на расположението,второ, поминуваме квалитетно време со најблиските, што е поврзано со животната среќа и трето, сме …

Повеќе »

18ти Меморијал Димитар Кангов – Кангата 2022

Врвот Зелен Брег 2166м. е највисок врв на планината Кожуф. Се наоѓа во средишниот дел на планината, заоблен, лесно пристапен и покриен со високопланински пасишта. Од самиот врв се протега одличен и восхитувачки панорамски видик кон острите ограноци на Кожуф и кон Солунското Поле. Меморијалот на Зелен брег го организираме …

Повеќе »

70 години ЗПСК КОЖУФ Гевгелија / Планинарска акција

Нашиот Клуб ЗПСК КОЖУФ Гевгелија е формиран во далечната 1952г. од преживеани борци од НОБ, па оваа година славиме јубилеј 70 години постоење. По тој повод во текот на целата 2022 година организираме разни активности како би го одбележале овој наш голем јубилеј. Реализирани се повеќе општествени акции како еколошка …

Повеќе »

врв Триглав 2864м. Словенија

Оваа година нашиот Клуб слави јубилеј од 70 години постоење, a по овој повод како најголема акција надвор од нашата држава решивме да биде искачување на врв Триглав во Словенија. Иако како Клуб на Триглав сме биле повеќе пати низ годините наназад, имаше интерес од нашите членови за искачување на …

Повеќе »

4ти Меморијал Д-р Ѓеорги Петков 2022/врв Мала Рупа 2004м. Кожуф

Еве и оваа година 4та по ред нашиот Клуб ЗПСК КОЖУФ Гевгелија го организира меморијалот на Кожуф планина во кој се искачува врвот Мала Рупа 2004м., меморијал во  чест на нашиот долгогодишен член и високогорец Д-р Ѓеорги Петков кој во 2018та година при обид за искачување на највисокиот врв на …

Повеќе »

Еко акција / 70години ЗПСК КОЖУФ Гевгелија

Нашиот Клуб ЗПСК КОЖУФ Гевгелија е формиран во далечната 1952 година. Оваа година славиме јубилеј 70 години постоење на Клубот, и по тој повод во текот на цела  година се реализираат повеќе  акции од различен карактер. Иминативе два месеци реализиравме акција за пошумување каде се засадија преку 5 000 дрвца …

Повеќе »