АКЦИИ

Планина Витоша – Бугарија

Како последна акција за оваа година од меѓународен карактер, решивме тоа да биде акција во Бугарија на планината Витоша. Планината Витоша е планина во западна Бугарија, највисока точка на Витоша е врвот Црни Врв 2290м. поради тоа Витоша е четвртата планина по височина во Бугарија после Рила, Пирин и Стара …

Повеќе »

8ми Патронат на Планинарски Дом Томе Шутов-Кротки 2021

Годинава по 8ми пат ЗПСК КОЖУФ Гевгелија го организираше патронатот на својот Планинарски Дом кој се наоѓа во с.Конско на падините на Кожуф планина. Домот го носи името на нашиот догогодишен член Томе Шутов – Кротки од с.Стојаково кој загина во собраќајна несреќа, Кротки како планинар и член на Кожуф …

Повеќе »

17ти Меморијал Димитар Кангов – Кангата 2021 / врв Зелен Брег 2166м. Кожуф

И оваа година ЗПСК КОЖУФ Гевгелија го организираше меморијалот Димитар Кангов – Кангата, овој меморијал годинава го организиравме по 17ти пат традиционално со искачување на највисокиот врв на Кожуф планина врвот Зелен Брег 2166м.  Врвот Зелен Брег 2166м. е највисок врв на планината Кожуф. Се наоѓа во средишниот дел на …

Повеќе »

Планинарска акција Родители и деца на Кожуф ( втора акција )

Престојот во шума и во планински региони докажано ги зголемува физичката и менталната благосостојба. Познато е дека височината носи здравствени придобивки, а зачудувачката глетка помага при донесување одлуки и креативност.  Затоа со планинарење треба да се започне од рани години, а поради тоа  ЗПСК КОЖУФ Гевгелија во 2019та година започна …

Повеќе »

врв Кајмакчалан 2521м.

Викендот кој измина 19ти септември ЗПСК КОЖУФ Гевгелија ја реализираше 47мата планинарска акција за овие неполни 9 месеци од годината, и овој викенд втор викенд по ред реализиравме акција во Грција. Изминатиот викенд бевме на планината Пајак а овој викенд на планината Ниџе, каде го искачувавме нејзиниот највисок врв Кајмакчалан …

Повеќе »

Врв Гола Чука 1647м. Пајак – Грција

Во нашиот град Гевгелија се наоѓат две планини, едната е Кожуф, додека другата е Пајак планина која е во непосредна близина на Гевгелија но во грчка територија и добро позната за нас гевгеличани. Инаку Пајак планина или како што ја нарекуваат во Грција Паико, се наоѓа на северниот централен дел …

Повеќе »

врв Радомир 2029м. Беласица Бугарија

Како Клуб решивме да го искористиме моментот што Бугарија ни дозволува влез на нивна територија согласно Ковид мерките, и за три недели оваа ни беше втора организирана и реализирана акција во Бугарија. Како што ве информиравме претходно, првата акција ни беше на планината Рила каде го искачивме нејзиниот највисок врв …

Повеќе »

врв Мусала 2925м. Рила Бугарија

Нашиот Клуб ЗПСК КОЖУФ Гевгелија секоја година организираше по неколку планинарски акции надвор од државата, но еве веќе две ипол години откако се појави пандемијата со Ковид – 19 и воведувањето на мерките за патување ние немавме можност да организираме акции од интернационален карактер. По ублажување на мерките оваа лето …

Повеќе »

врв Љуботен 2499м. Шар Планина

Изминативе неколку недели ЗПСК КОЖУФ Гевгелија реализираше планинарски акции на нашиот Кожуф, а според календарот на активности на Клубот следеше планинарска акција на Шар Планина со искачување на врвот Љуботен. Оваа акција беше дводневна и ја реализиравме последниот викенд од месец јули 31ви јули и 1ви август, а поради тоа …

Повеќе »

Планинарска акција РОДИТЕЛИ И ДЕЦА на Кожуф Планина

Во 2019та година ЗПСК КОЖУФ Гевгелија стартуваше проект планинарска акција родители и деца, акцијата беше замислена деца од нашата Општина како и од соседните Општини со своите родители да планинарат заедно, така во таа 2019та првата акција ја реализиравме од с.Конско до с.Серменин и назад со околу 30 деца со …

Повеќе »