АКЦИИ

врв Радомир 2029м. Беласица Бугарија

Како Клуб решивме да го искористиме моментот што Бугарија ни дозволува влез на нивна територија согласно Ковид мерките, и за три недели оваа ни беше втора организирана и реализирана акција во Бугарија. Како што ве информиравме претходно, првата акција ни беше на планината Рила каде го искачивме нејзиниот највисок врв …

Повеќе »

врв Мусала 2925м. Рила Бугарија

Нашиот Клуб ЗПСК КОЖУФ Гевгелија секоја година организираше по неколку планинарски акции надвор од државата, но еве веќе две ипол години откако се појави пандемијата со Ковид – 19 и воведувањето на мерките за патување ние немавме можност да организираме акции од интернационален карактер. По ублажување на мерките оваа лето …

Повеќе »

врв Љуботен 2499м. Шар Планина

Изминативе неколку недели ЗПСК КОЖУФ Гевгелија реализираше планинарски акции на нашиот Кожуф, а според календарот на активности на Клубот следеше планинарска акција на Шар Планина со искачување на врвот Љуботен. Оваа акција беше дводневна и ја реализиравме последниот викенд од месец јули 31ви јули и 1ви август, а поради тоа …

Повеќе »

Планинарска акција РОДИТЕЛИ И ДЕЦА на Кожуф Планина

Во 2019та година ЗПСК КОЖУФ Гевгелија стартуваше проект планинарска акција родители и деца, акцијата беше замислена деца од нашата Општина како и од соседните Општини со своите родители да планинарат заедно, така во таа 2019та првата акција ја реализиравме од с.Конско до с.Серменин и назад со околу 30 деца со …

Повеќе »

Галичица & Шар Планина

Изминативе два викенда ЗПСК КОЖУФ Гевгелија реализираше две акции надвор од нашата Општина, првата акција ја реализиравме на 20ти јуни на планината Галичица по покана од Mountain Maddness Охрид го искачувавме врвот Магаро 2255м. Галичица е планина сместена помеѓу двете најголеми езера во Републиката, Охридското и Преспанското Езеро врвовите на …

Повеќе »

врв Ѕена 2067м. Кожуф

Викендов кој измина 13ти јуни според календарот на активности на нашиот Клуб ЗПСК КОЖУФ Гевгелија имавме зацртано планинарска акција на нашата Кожуф планина каде би искачиле неколку врвови над 2000м. Планирано беше искачување на врвовите К92 2112м. Мала Рупа 2004м. Ѕена ( Little Tzena ) 2067м. Зеленбег ( Tzena ) …

Повеќе »

врв Пелистер 2600м. Баба Планина

Според календарот на активности на нашиот Клуб ЗПСК КОЖУФ Гевгелија за месец мај имавме предвидено искачување на врв Пелистер 2600м. на планината Баба, нашиот Клуб долги години учествува на Меморијалот Димитар Илиевски – Мурато кој се одржува на Баба планина каде се искачува врвот Пелистер ( Димев врв 2601м. ) …

Повеќе »

Трет Меморијал Д-р Петков Ѓеорги 2021/врв Мала Рупа 2004м. Кожуф

Викендов кој измина 23ти мај недела беше резервиран за одржување на третиот по ред Меморијал Д-р Петков Ѓеорги 2021, меморијал кој нашиот Клуб ЗПСК КОЖУФ Гевгелија започна да го организира во 2019та година а во чест на нашиот долгогодишен член Д-р Петков Ѓеорги кој во 2018та година при обид за …

Повеќе »

28ми Традиционален Планинарски Марш ПЕРО ИЛИЕВСКИ 2021 с.Ума

ЗПСК КОЖУФ Гевгелија е организатор на Традиционалниот Планинарски Марш Перо Илиевски, и тоа оваа година по 28ми пат. Овој марш нашиот Клуб започнува да го организира за прв пат во далечната 1993г. во чест на тогашниот долгогодишен член на Клубот и Претседател Перо Илиевски, кој ненадејно почина. Во првите години …

Повеќе »

врв Дуб 697м. и врв Кала Тепе 611м. Карабалија

Во овој текст најпрво ке направиме осврт на активностите кои ги реализиравме во месец март, а потоа ке продолжиме за месец април како и акцијата на планината Карабалија. Март месец го започнавме со искачување на врв К92 2112м. на Кожуф и тоа со стартна позиција на оваа акција од местото …

Повеќе »