АКЦИИ

врв Пелистер 2600м. Баба Планина

Според календарот на активности на нашиот Клуб ЗПСК КОЖУФ Гевгелија за месец мај имавме предвидено искачување на врв Пелистер 2600м. на планината Баба, нашиот Клуб долги години учествува на Меморијалот Димитар Илиевски – Мурато кој се одржува на Баба планина каде се искачува врвот Пелистер ( Димев врв 2601м. ) …

Повеќе »

Трет Меморијал Д-р Петков Ѓеорги 2021/врв Мала Рупа 2004м. Кожуф

Викендов кој измина 23ти мај недела беше резервиран за одржување на третиот по ред Меморијал Д-р Петков Ѓеорги 2021, меморијал кој нашиот Клуб ЗПСК КОЖУФ Гевгелија започна да го организира во 2019та година а во чест на нашиот долгогодишен член Д-р Петков Ѓеорги кој во 2018та година при обид за …

Повеќе »

28ми Традиционален Планинарски Марш ПЕРО ИЛИЕВСКИ 2021 с.Ума

ЗПСК КОЖУФ Гевгелија е организатор на Традиционалниот Планинарски Марш Перо Илиевски, и тоа оваа година по 28ми пат. Овој марш нашиот Клуб започнува да го организира за прв пат во далечната 1993г. во чест на тогашниот долгогодишен член на Клубот и Претседател Перо Илиевски, кој ненадејно почина. Во првите години …

Повеќе »

врв Дуб 697м. и врв Кала Тепе 611м. Карабалија

Во овој текст најпрво ке направиме осврт на активностите кои ги реализиравме во месец март, а потоа ке продолжиме за месец април како и акцијата на планината Карабалија. Март месец го започнавме со искачување на врв К92 2112м. на Кожуф и тоа со стартна позиција на оваа акција од местото …

Повеќе »

Успешно завршен месец јануари, и одличен старт на месец февруари

Последниот викенд од месец јануари нашиот Клуб ЗПСК КОЖУФ Гевгелија реализираше две планинарски акции, и тоа едната на Кожуф планина а другата на Беласица. На првата акција која беше на Кожуф учествуваше 8 члена екипа, членови на нашиот Клуб како и љубители на природата, зацртаната цел на екипата беше да …

Повеќе »

Караула Мирче Ацев Кожуф планина

Изминативе два викенда ЗПСК КОЖУФ Гевгелија реализираше три акции, првата акција во неделата на 17ти јануари 23 члена екипа го искачи врвот Кара Тепе 997м. врв кој се наоѓа на планината Плавуш во Валандово. Планинарите акцијата ја стартуваа од базентот во Валандово па преку Шарена Чешма до врв Кара Тепе …

Повеќе »

Втората акција на ЗПСК КОЖУФ Гевгелија во 2021ва на врв Двете Уши 1766м.

ЗПСК КОЖУФ Гевгелија продолжува активно и во новата година, по првата традиционална акција на Клубот која се одржа на 2ри јануари со традиционалното искачување на врвот Чичи Каја, еве вториот викенд од новата година и втора акција на нашиот Клуб. Како втора акција решивме да го искачиме врвот Двете Уши …

Повеќе »

Традицијата на ЗПСК КОЖУФ Гевгелија ПРОДОЛЖУВА

Ја завршивме 2020та година и еве дојде 2021ва, нашиот Клуб ЗПСК КОЖУФ Гевгелија веќе долги години наназад годината ја започнува на 2ри јануари или првиот викенд од јануари со искачување на врвот Чичи Каја 1767м. на Кожуф планина. Така ја започнавме и оваа нова година, 2ри јануари се погоди сабота …

Повеќе »

Втора работна акција на ЗПСК КОЖУФ Гевгелија во с.Ума

ЗПСК КОЖУФ Гевгелија пред извесен период започна проект за маркирање, обновување на маркации и чистење на патеки на Кожуф планина, првата активност беше реализирана во с.Серменин каде што беше маркирана планинарска патека  и беа поставени дел од патоказите на самата патека, втората работна акција од овој проект ја реализиравме во …

Повеќе »

Првиот снег на Кожуф

Оваа година ЗПСК КОЖУФ Гевгелија својот календар на активности го објавува месец за месец, па така при крај на месец ноември беше објавен и календарот на активности за последниот месец од оваа 2020та година. Во ноември месец пред да го составиме календарот за декември, ни се јавија нашите пријатели и …

Повеќе »