АКЦИИ

врв Порта ( Dokari peak ) 2097м.

Во неделата која измина ЗПСК КОЖУФ Гевгелија реализираше две акции и тоа, првата акција беше реализирана во петокот на 19ти јуни а беше искачен врвот Флора 1728м. Планинарите оваа акција ја старуваа од местото Асан Чешма па преку Урса Флора пристигнаа до врвот Флора, на врвот мала пауза за одмор …

Повеќе »

Сува Рупа на Кожуф

ЗПСК КОЖУФ Гевгелија продолжува со своите активности на нашиот прекрасен Кожуф, поради ситуацијата со КОВИД – 19 сите активности на Клубот низ државата и надвор ги откажавме се со цел да бидеме во границите на нашата општина додека е оваа пандемија. Така и овој викенд недела 14ти јуни нашиот Клуб …

Повеќе »

врвот Момина Чука 1851м.

Викендов 7-ми јуни според календарот на активности на ЗПСК КОЖУФ Гевгелија, беше предвидено искачување на врв Ѕена на Кожуф планина. Но, поради воведениот полициски час од 16 часот, а со оглед на тоа дека искачувањето на Ѕена бара повеќе време решивме да го промениме планот и наместо Ѕена да го …

Повеќе »

врв Двете Уши 1766м.

Доколку прашате некој гевгеличанец да ви каже врв на Кожуф планина, сигурно на прво место тоа би бил врвот Двете Уши. Двете Уши е најпознатиот врв на Кожуф планина, тој е симбол на нашиот град а е дел и од грбот на градот.Врвот Двете Уши е висок 1766м. за да …

Повеќе »

ЧИЧИ КАЈА 1767м.

Кожуф планина изобилува со интересни врвови, еден од нив е врвот Чичи Каја. Врвот Чичи Каја иако има скромна височина од 1767м. сепак карпестата конфигурација го прави грандиозен. Овој врв е впечатлив и уникатен па секој граѓанин од нашиот град Гевгелија кога ќе погледне кон Кожуф планина може да го …

Повеќе »

Круша на Кожуф

Природата дарува љубов, живот, убавина и задоволства за сите наши сетила. Искачените врвови, прекрасните глетки во пролет, лето, есен и зима прават со секоја нова акција повторно да се заљубуваме во планините, а од нив можеме да го издвоиме нашиот прекрасен Кожуф.  ЗПСК Кожуф Гевгелија е еден од најактивните Клубови …

Повеќе »

Втор Меморијал Д-р Петков Ѓеорги 2020/врв Мала Рупа 2004м. Кожуф

Во 2018та година нашиот најуспешен член Д-р Петков Ѓеорги тргна да го оствари својот сон со искачување на највисокиот врв на светот, Еверест 8848м. Искачувањето на Еверест требаше да биде најголем успех на Ѓеорги како и на нашиот Клуб, но за жал Ѓеорги не успеа во тоа и при последниот …

Повеќе »

КОЖУФ 08.02.2020

Денес 11 члена екипа на ЗПСК КОЖУФ Гевгелија и ученици од СОУ Јосиф Јосифовски (3) реализираа акција на Кожуф планина, планинарите стартуваа од с.Серменин преку рибникот на Маренчев и Волчја чешма пристигнавме до под Штеј на 1000м.н.в. каде моравме да ја прекинеме акцијата поради многу снег и да се вратиме …

Повеќе »

Зелен Брег 2166м. КОЖУФ 02.02.2020

Денес 10 члена екипа на ЗПСК КОЖУФ Гевгелија и 10 члена екипа на ПСД Орле Кавадарци реализираа заедничка акција на Кожуф планина каде беше искачен највисокиот врв, врвот Зелен Брег 2166м. Планинарите акцијата ја започнаа од Алчак преку Таблата и Марково Езеро до врвот Зелен Брег 2166м. и назад со …

Повеќе »

Меѓународен Етрополски Tракииски Празник “Св Атанас” Бугарија 25/26.01.2020

Овој викенд 10 члена екипа на ЗПСК КОЖУФ Гевгелија на покана од Градоначалникот на Град Етрополе Бугарија учествуваше втора година по ред на Меѓународниот Етрополски Тракииски Празник Св.Атанас. Нашата држава на оваа меѓународна манифестација ја претставуваа освен нашиот Клуб ЗПСК КОЖУФ и ПАОК Ентузијаст Струмица како и СПАОК Антигонеа Неготино, …

Повеќе »