КОРИСНО

Кои се придобивките од планинарење?

Планинарењето носи со себе многу придобивки и предности за луѓето. Еве неколку од најзначајните: Физичка активност и здравје: Планинарењето е одлична форма на физичка активност која ја зголемува оптимизацијата на целосната физичка состојба. Одењето по неасфалтирани терени ги зголемува мускулната сила и издржливоста, ја подобрува кардиоваскуларната форма и го намалува …

Повеќе »

Соработката со Општина Гевгелија продолжува и оваа година

Голема благодарност до Општина Гевгелија, која континуирано не следи низ годините со финансиска поддршка, а особено до актуелниот градоначалник Андон Сарамандов и Советот на Општина Гевгелија. Благодариме за огромната поддршка и разбирање за успешен опстанок на ЗПСК Кожуф Гевгелија во остварување на една заедничка цел а тоа е мотивација и …

Повеќе »

ЗПСК КОЖУФ Гевгелија ви нуди промотивно зачленување

Ниту една друга активност не ја комбинира љубовта кон природата и вежбањето толку хармонично како планинарењето. Тоа им дава на луѓето мир и виталност, овозможувајќи да се исклучат од секојдневието, да сонуваат, да размислуваат и да се релаксираат на сосема поинаков начин.Затоа ЗАЧЛЕНЕТЕ СЕ во ЗПСК КОЖУФ Гевгелија. ЗПСК КОЖУФ …

Повеќе »

Исхрана и хидрација

За да се апдатирате на студот и на надморската височина и да ја зголемите издржливоста, морате да јадете и пиете доволно течности. На телото му е потребна енергија од калории, а калориите се добиват од храна. Возрасен човек, кој предимно седи, во просек дневно консумира 2200 калории. Во планина количината …

Повеќе »

ДВИЖЕЊЕ низ планина во зимски услови

Во планините важат други законитости отколку во долините и градовите. Тие што сакаат да ги посетуваат планините,треба да ги познаваат тие законитости и да им се прилагодуваат. Ако немате искуство, најдобро е во зимски услови вопланина да се движите со планинарски водичи регистрирани при Федерацијата за планинарство во СевернаМакедонија (ФПСМ). …

Повеќе »

Зошто престојот на планина е добар и за телото и за умот ?

Престојот во густа шума и во планински региони докажано ги зголемува физичката и менталната благосостојба. Познато е дека височината носи здравствени придобивки, а зачудувачката глетка помага при донесување одлуки и креативност. Еве само некои од причините да одите и да достигнете големи височини.Подобрување на издржливостаВо 2015 година, за време на …

Повеќе »

Што е присојна, а што осојна страна ?

Сонцето претставува главен извор на светлина и загревање на Земјата. Сончевите зраци што достигнуваат до Земјината површина најпрво го загреваат копното и водите. Степенот на загреаност на Земјината површина зависи од повеќе фактори и тоа: Од аголот под кој паѓаат сончевите зраци во текот на денот и годината, надморската височина …

Повеќе »

Престојот во природата го менува расположението и предизвикува промени во размислувањето

Иако е очигледно дека престојот во шума или планинарењето може да го исчисти вашиот ум, тело и душа, науката сега открива дека пешачењето всушност може да го промени мозокот на подобро! Престој во природата, како и пешачењето, може да ги запре негативните и опсесивните мисли со речиси непосредно чувство на …

Повеќе »

“Родители, вашите деца боледуваат од недостиг на природа ! “

„Градските деца имаат една ’дијагноза‘, а тоа е недостиг на природа“, вели Јован Мемедовиќ, автор и водител на емисијата „Сосема природно“.„А докажано е дека недостигот на природа предизвикува: недостиг на внимание за учење, децата немаат самостојност, немаат добра комуникација. Сето тоа предизвикува физички недостатоци, лошо држење на телото, рамни стапала, …

Повеќе »

Сакаш да станеш планинар и да искачуваш врвови?

Природата е нешто што отсекогаш го привлекувало човекот. Беспрекорна тишина во која може да се слушнат само црцорењето на птиците, веењето на ветрот низ гранките на дрвјата, џагорот на безброј различни инсекти и животинчиња чиј дом се планините и ливадите.  А таму, чекорејќи по планинските патчиња, се чувствуваме помирни од …

Повеќе »