КОРИСНО

Планината – пријател на нашето здравје

Планинската клима во секое годишно време може да биде од корист за луѓе кои се исцрпени од работата, се под стрес или не се доволно физички активни. Планинската клима ја карактеризира исклучително чист воздух, пријатно сончево зрачење, низок барометарски притисок, и што е многу битно, високо ниво на кислород и …

Повеќе »

5 Совети за планинарење без болка во нозете

Многу луѓе чувствуваат болка и замор на стапалата, а тоа може да биде особено тешко ако треба утре повторно да пешачите. При брзо темпо стапалото доаѓа во контакт со земјата 80 до 100 пати во минута во просек.Овие совети ке ви помогнат за здрави и одморени нозе додека планинарите. ИСТЕГНУВАЊЕ …

Повеќе »

ИДЕАЛНА ХРАНА ЗА ПЛАНИНАРЕЊЕ

Неопходно е да понесете храна којашто е долготрајна и практична за чување во ранец. Есента е одличен период во кој на вашата агенда може да ги вклучите планинарењето и кампувањето. Освен добрата физичка подготвеност, квалитетната и топла опрема за искачување на планините и спиење под отворено небо, она што е …

Повеќе »

Комплетен планинарски водич : Зошто планинарење, првата планинарска акција и каква опрема е потребна

Дали размислувате да ставите планинарење на вашиот список на цели за оваа година , но се плашите дека нема да можете сами да го направите тој чекор ? Доколку немате сигурни информации и проверени совети, тогаш се најдовме во вистинско време на вистинското место за да ги решиме сите сомнежи. Да го пишував …

Повеќе »

Начин на употреба на ПЛАНИНАРСКИ СТАПЧИЊА

Во претходниот текст ви ги опишавме планинарските стапчиња, а сега да ве запознаеме како се употребуват истите. Начин на употребаНаизменичноНаизменично се потпираме на секое стапче, при што истовремено се движиме со спротивните екстремитети ( лева нога – десна рака ). Притоа правиме ист број чекори со бројот на одразувања со …

Повеќе »

Планинарски Стапчиња

Некои ги именуваат како пешачки стапчиња што се користат само при пешачење. Всушност овие стапчиња не ги користиме само при пешачење, туку на излет, за пристап до насоки за искачување на карпи, за скијање итн. Тие имат широк спектар на користење. Други називи се : излетнички, телескопски, собрани, растегливи, но …

Повеќе »

ПЛАНИНАТА – Најдобро училиште за децата

Современите времиња во кои живееме, нè опколија во целосно монотон живот, кој се состои од зјапање во мали екрани, останување дома или поминување време во трговските центри. За да ги пронајдат „своите 5 минути“, родителите им ги даваат своите мобилни телефони или таблети на своите деца, оставајќи ги во виртуелна …

Повеќе »

Здравствени придобивки од планинарењето

Освен што има корисен ефект врз здравјето на кардиоваскуларниот систем, планинарството ги зајакнува и мускулните коски, го поттикнува метаболизмот и работата на ендокриниот систем и ја зајакнува одбранбената сила на телото. Во продолжение научете како планинарењето може да го подобри вашето здравје и да ве заштити од бројни болести. 1. …

Повеќе »

Пакување на планинарскиот ранец

За комотно движење на планина не е важно само кои работи од опремата сме ги зеле со себе, во ранецот, туку и како е наредена опремата во ранецот. Правилно спакуваниот ранец добро лежи на грбот, подеднакво ги оптоварува двете раменици, а работите кои можат да ни затребат за време на …

Повеќе »

ПЛАНИНАРСКА ОПРЕМА

За да можеме успешно да се занимаваме со планинарење, многу е важно добро да ја познаваме планинарската опрема. Добриот и правилен избор на соодветна планинарска опрема има огромно значење во одредени ситтуации, особено кога се влошени временските услови, или кога ке настанат некои непредвидени случувања за време на планинарската тура. …

Повеќе »