КОРИСНО

ПЛАНИНАРЕЊЕ ЗА ПОЧЕТНИЦИ

Добрите обувки ја чуваат главата Безбедното заминување на планина подразбира да се оди организирано, во група или со водич, во организација на планинарски сојуз или клуб, да се избере тура во склад со кондицијата. Планинарска опрема, вода и храна се задолжителни . Планинарењето е спорт за сите четири годишни времиња …

Повеќе »

ПОДГОТОВКА ЗА ПЛАНИНАРЕЊЕ

Што ги прави подготовките за планинарството поинакви од подготовките за друг спорт? Зошто планинарењето е поинаков од трчање, крос-кантри, велосипедизам?Дали на сите им се потребни подготовки за планинарење?Колку долго би траеле подготовките?Дали е доволно само да се оди на планината секоја недела и така да се “подготвите” како што еден …

Повеќе »

ШТО Е ПЛАНИНАРЕЊЕ ?

Повеќето луѓе пешачењето (планинарењето) го сметаат дека тоа е само да се оди на планина, и дека целта е “освојување” на уште еден врв. Сепак, секој сериозен љубител на природата знае дека планинарењето всушност е еден начин на животен стил. Покрај шетањето во природа, со планинарење се развивате во силна …

Повеќе »

10 предности на жената планинар пред урбаната девојка

Жената планинар е посебно суштество – таа не може да остане незабележана . Нејзината длабока поврзаност со природата, страста што ја зафаќа авантуристички, ентузијазмот што одговара на сè и додавање на адреналин. Сите овие нијанси ја прават нејзината слика разновидна и привлекуваат внимание на сите околу неа. Ветрот во косата, …

Повеќе »