Некатегоризирано

Февруарски Поход 2022 / с. Мрежичко

Февруарски поход — поход на Народноослободителната војска на Македонија, која во февруари 1944 година извршила оперативни дејства на територијата на источна, централна и западна Македонија.Во втората половина на декември 1943 година и во јануари 1944 година во Мегленско, Егејска Македонија јужно од Кожуф, се наоѓала главнината на македонската војска со …

Повеќе »

11 декември – Светски ден на планината

Со самиот факт што 80% од питката вода на планетата потекнува од планините ни станува јасно дека овие географски зданија се круцијални за нашето преживување! Сакајте ги и чувајте ги нашите планини! Генералното Собрание на Обединетите Нации од 2003 година го назначи 11 декември за Светски ден на Планината. Од …

Повеќе »

Светски ден на планината 2020 година: Датум, тема и цитати за прекрасните планини

Темата за Светскиот ден на планината 2020 година е планински биодиверзитет. Светскиот ден на планината ни дава можност да шириме свест за заштита на планинскиот биодиверзитет.  Светски ден на планината се слави на 11 декември секоја година. Денот има за цел да го поттикне одржливиот развој на планините. Овој ден се слави со …

Повеќе »

Да бидеме хумани, заедно да му помогнеме на фудбалерот Ѓорѓе Џонов!

Ѓорѓе Џонов е 29-годишен фудбалер од Пирава, Валандово. Од 12 годишна возраст е на фудбалските терени, максимално посветен на фудбалската игра, актуелен член на ФК КОЖУФ Гевгелија. Џоко е скромно и мирно момче, момче со карактер како што доликува на секој воспитан човек, човек што има респект, со вистинска почит …

Повеќе »

26-ти септември – светски ден на чистите планини

Овој еколошки датум се одбележува повеќе од 20 години, а има за цел да укаже на значењето на планините за квалитетот на животот, да се истакнат можностите и ограничувањата за нивно зачувување и да се создадат партнерства кои ќе придонесат за позитивни промени. Планините заземаат една петина од вкупната копнена …

Повеќе »

Препораки за активности низ планина од ФПСМ

Почитувани,Како што веќе сте информирани преку медиумите, Владата укина поголем дел од рестрикциите во врска со заштита од пандемијата. Иако рестрикциите попуштија,тоа во ниеден случај не треба да се сфати дека опасноста од ширењето на инфекцијата не постои или е намалена, туку напротив, се очекува поголем број на оболени и …

Повеќе »