АКЦИИ

17ти Меморијал Димитар Кангов – Кангата 2021 / врв Зелен Брег 2166м. Кожуф

И оваа година ЗПСК КОЖУФ Гевгелија го организираше меморијалот Димитар Кангов – Кангата, овој меморијал годинава го организиравме по 17ти пат традиционално со искачување на највисокиот врв на Кожуф планина врвот Зелен Брег 2166м.  Врвот Зелен Брег 2166м. е највисок врв на планината Кожуф. Се наоѓа во средишниот дел на …

Повеќе »

Планинарска акција Родители и деца на Кожуф ( втора акција )

Престојот во шума и во планински региони докажано ги зголемува физичката и менталната благосостојба. Познато е дека височината носи здравствени придобивки, а зачудувачката глетка помага при донесување одлуки и креативност.  Затоа со планинарење треба да се започне од рани години, а поради тоа  ЗПСК КОЖУФ Гевгелија во 2019та година започна …

Повеќе »

врв Кајмакчалан 2521м.

Викендот кој измина 19ти септември ЗПСК КОЖУФ Гевгелија ја реализираше 47мата планинарска акција за овие неполни 9 месеци од годината, и овој викенд втор викенд по ред реализиравме акција во Грција. Изминатиот викенд бевме на планината Пајак а овој викенд на планината Ниџе, каде го искачувавме нејзиниот највисок врв Кајмакчалан …

Повеќе »

Врв Гола Чука 1647м. Пајак – Грција

Во нашиот град Гевгелија се наоѓат две планини, едната е Кожуф, додека другата е Пајак планина која е во непосредна близина на Гевгелија но во грчка територија и добро позната за нас гевгеличани. Инаку Пајак планина или како што ја нарекуваат во Грција Паико, се наоѓа на северниот централен дел …

Повеќе »

врв Радомир 2029м. Беласица Бугарија

Како Клуб решивме да го искористиме моментот што Бугарија ни дозволува влез на нивна територија согласно Ковид мерките, и за три недели оваа ни беше втора организирана и реализирана акција во Бугарија. Како што ве информиравме претходно, првата акција ни беше на планината Рила каде го искачивме нејзиниот највисок врв …

Повеќе »